Deprem de Yapılması Gerekenler

Deprem de Yapılması Gerekenler

Deprem Anında Yapılması Gerekenler

Ülkemizdeki toprakları %98'lik bir kısmı deprem tehlikesi altındadır. Bu durum nüfusun çoğunluğunun deprem tehlikesi altında yaşadığını göstermektedir. Kısaca deprem olmadan önce önlem almak, deprem yaşandığı anda ise neyi nasıl yapmamız gerektiğini bilmek oldukça önem taşıyor. Lakin çoğu kesim önlem almamaktadır.

Deprem Anında Kapalı Mekandaysanız;

Deprem anında sakinliği korumak önemli bir unsurdur. Aksi takdirde bir an kişi paniğe kapılıp canınızı riske sokabilir. Bu durumla karşılaşmamak ve neyi nasıl yapacağınızı öğrenmek için deprem öncesi tatbikat yapmalı, sanki gerçekten deprem oluyor gibi davranmalısınız. Masa altı, sandalye, kapı arkası gibi sağlam bir yer bulup hayat üçgeni oluşturulmalıdır. Hayat üçgeni kısaca şöyle yapılır;

*Güvenilir bir yere diz üstü çökülür.

*Baş ve enseyi koruyacak şekilde kapanılır.

*Sarsıntı anında düşmemek için tutunulur.

Eller başı sağlam bir şekilde korumalı veya varsa kitap gibi başı koruyabilecek bir cisim kullanılmalıdır. Deprem sarsıntıları geçene kadar o pozisyonda beklenmelidir.

*Pencere, balkon gibi yerlerden aşağı atlanmamalıdır.

*Asansör kullanmaktan sakınılmalıdır.

*Acil durum ve afet bildirmek dışında telefon kullanılmamalıdır.

*Elektrik düğmelerine temastan kaçınmalı, ateş yakılmamalıdır.

*Camdan yapılmış cisimlerden (pencere, vazo gibi) uzak durulmalıdır.

Deprem Anında Açık Alandaysanız;

*Direk, ağaç, binalardan ve duvar diplerinden uzak durulmalıdır. Açık arazide diz üstü çökülmeli ve deprem bitene kadar o pozisyonda kalınmalıdır.

*Toprak kayması olma ihtimali olan, taş veya kaya düşebilecek yerlerden uzak durulmalıdır.

*Cam kırığı gibi binalardan düşebilecek cisimlerden sakınılmalıdır.

*Deniz kıyılarından olabildiğince uzakta durulmalıdır.

Deprem Anında Araç İçindeyseniz;

*Güvenli bir konumda iken diğer araçların yolunu kapatmayacak şekilde durulmalıdır. Pencereler kapalı ve kontak yerinde olacak şekilde deprem bitene kadar beklenmelidir. Deprem bittikten sonra ise alana sürülmelidir.

*Deprem anında araçla tünel içinde çıkışa yakın değilsek; araç durdurulmalı ve yanına yan yatacak şekilde konup alınmalı, cenin pozisyonunda baş ellerle korunmalıdır. Arabaya düşen büyük bir cisim arabayı ezecektir. Bireyin araçta kalması durumunda araçla birlikte zarar görebilir.

Toplu Taşıma Araçlarındaysanız;

*Gerekmediği müddet araçtan inmeye çalışılmamalıdır. Elektrik çarpabilir veya başka bir araç size çarpabilir.

*Deprem etkisi bitene kadar araç içinde sıkıca tutunabilecek bir nesneye tutunulmalı çalışanların verdiği talimatlara uyulmaya çalışılmalıdır.

*Toplu taşıma içindeki yoğunluktan ötürü panik yapılmamalı, panik yapan yolcular sakinleştirilmelidir. Durumu kötüye giden yolculara yardım edilmeye çalışılmalıdır.

*Sarsıntı bittikten sonra kişi kendinin ve etraftakilerin analizini yapmalı, yaralı insanlar olduğu takdirde 112 Acil Servisi aramalıdır.